عيسي بنيامين كلداني

عيسي بنيامين كلداني

عيسي بنيامين فرزند مرحوم ميرزا  بنيامين كلداني (كه اصليتش از روستاي سلماس بود) و از مادري بنام استر در سال ۱۹۲۴ ميلادي در شهر تبريز بدنيا آمد. زماني كه هنوز كودكي بيش نبود به شهر اورميه، شهري كه جمعيت كثيري از آشوريها در آن زندگي مي كردند نقل مكان كردند. 

زبان مادري را از كودكي نزد پدرش در منزل ياد گرفت و پدر عشق به زبان مادري را در دل فرزندش،  عيسي بنا نهاد. در سن ۱۷ سالگي به اوج شكوه هنر زيباي نوشتاري اش رسيد و درسهايي را از «مار هويل زايا» اسقف وقت اورميه و سلماس فرا گرفت. در سالهاي آتي اش،  با بهترين دوستانش چون مرحوم دكتر ايليا ماريوسف و مرحوم رابي كورش بنيامين به فعاليتهاي فرهنگي آشوري پرداخته و نوشتار «كاليگراف» را ادامه داد.

وي يكي از ۳ بانيان “سازمان فرهنگي جوانان آشوري تهران" بود. اين سازمان يكي از سازمانهاي بسيار فعال آشوري در ايران بود كه براي نخستين بار توانست كتب متعددي را به آشوري تنظيم و چاپ نمايد. عيسي بنيامين در مقدمه يكي از دفترهايش درباره كارش اينگونه مي گويد: «ايمانم به آن است كه طبيعت تركيبي است از جملات، جملات در گل ها و دشتها و تمثال انسانها ديده مي شوند، و اين زيبايي و زشتي را به ما نشان ميدهد. بدون شك جملات تجسمي است كه اين هنر را به ما نشان مي دهد نه جملات مستقيم. نقاشان و مجسمه سازان معروف دنيا، با بازي كردن با چنين جملاتي توانسته اند شاهكار خلاقيت خويش را تا به ابد ماندگار سازند.

كاري كه من انجام مي دهم بكار گيري چنين جملاتي است با استفاده از حروف زيبا، و در همان حال اتكا به يك فرهنگ غني و كهنه و كامل ملتمان. هدفم بيشتر اين بوده است تا از راه نوشتاري (كاليگراف)، فرهنگ درخشان تاريخ بشريت را بصورت تجسم به ياد آورم. تا بحال در هيچ كتاب و نوشته اي به اين خط بر نخورده ام. كسي نيست كه اين كار را انجام داده باشد. منبع اصلي اين كار براي من، داشتن محبت نسبت به ملتم است. واضح است وقتي كار هنرمنداني از ديگر ملل را مي بينم، مرا به اين وا ميدارد تا من نيز براي ملتم فعاليتي را انجام دهم.

اكنون ما چيزي نداريم  و تنها آنچه برايمان باقي مانده است تاريخ پر افتخارمان و زبانمان است. حروف زبانمان را نبايستي به فراموشي بسپاريم. در غير اينصورت چه برايمان چه مي ماند؟

زماني كه زباني را تدريس مي كنند، در كنارش نوشتار را نيز ياد مي دهند. سالها پيش دفترچه اي را تنظيم نمودم تا فرا گيري خط آشوري را راهنما باشد. متاسفانه كسي به آن اهميت نداد و دفترچه به فراموشي سپرده شد. اما از تلاش خويش دست نكشيده ام و مجددا دفترچه ديگري را تنظيم كرده ام. باشد كه مورد استفاده دوست داران زبان آشوري قرار گيرد.»   

وي از سال ۱۹۷۵ بيشتر وقت خويش را وقف خلق «هنر خطي كاليگراف» كرد كه در سه جلد به صورت كتاب منتشر خواهد شد. او در هنر خود از جوهر اكريليك، براي نوشتن بر روي پوست اصل استفاده نموده است و همچنين كتب بسياري از پدرش و بنيامين ارسنوس منتشر كرد وساليان زيادي عضو منتخب جامعه آشوري ها و عضو افتخاري جامعه فارغ التحصيلان تهران بود. عيسي تا كنون ۵۲ فونت آشوري را براي استفاده هاي متعدد در برنامه هاي چاپي و نوشتاري خلق كرده است.

در سال ۱۹۹۸ CallingRam, Inc براي انتشار و حفظ هنرپر ارزش عيسي بنيامين توسط فرزندانش دكتر رامسين و خانم راميكا تاسيس شد و اين موسسه پوستري از الفباي آشوري را منتشر نمود كه بيانگر مدركي تاريخي و ادبي مبني بر اصول نوشتاري آشوري مي باشد. عيسي بنيامين بخاطر هنر پر بارش و خدمات ارائه داده شده اش به ادبيات و فرهنگ آشوري، جوايز متعددي را به خود اختصاص داده است:

- نشان افتخار توسط «جامعه دانشگاهي آشوري هاي شيكاگو» - ۱۹۹۱ 

-  نشان افتخار «كتابخانه آشور بانيپال» آشوري هاي شيكاگو - ۱۹۹۱  

- نشان «آشوربانيپال» توسط AANF) اتحاديه بين المللي آشوري هاي امريكا) در شصت و يكمين سال برگزاري كنگره بين المللي آشوري ها در سن هوزه - كاليفرنيا - ۱۹۹۴ 

وي در  تاريخ ۲۳/۱۰/۱۳۹۲ شمسي در ايالت شيكاگو  به علت كهولت سن دارفاني را  وداع گفت.

فعاليتهاي برجسته عيسي بنيامين در طول زندگي اش:

- در سال ۱۹۵۰ ميلادي  عيسي بنيامين زندگينامه خانم «لوييز اورشان» را كه مدير بسياري از دبيرستان هاي مشهور تهران بود را منتشر كرد.

- در ۱۶ مارچ سال ۱۹۵۱، شروع به انتشار هفته نامه آشوري - فارسي به نام «آينده درخشان» كرد.

- در سال ۱۹۶۲ ميلادي، عيسي بنيامين براي اولين بار دفترچه اي را جهت قوانين نوشتاري آشوري منتشر نمود. اين سال، سال فرهنگي ويژه اي براي آشوري ها بود.

- از سال ۱۹۸۱ تا ۱۹۸۳ سردبير مجله «ايشتار» بود.

- سال ۱۹۸۴ ميلادي، تقويم آشوري ها با چاپ سنگي را منتشر كرد كه باعث شد سكوت ۳۵ ساله فرهنگي آشوري ها شكسته شود.

- در سال ۱۹۹۳ مجله اي فرانسوي بنام THE VOICE OF INK كتاب هاي كاليگرافي را از سراسر جهان گرد آوري كرد و نام اين كتاب را «روح كلمات» ناميد. در اين كتاب دو آثار عيسي بنيامين نيز گذاشته شده است.